Източник и кадър: bnt.bgВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Източник и кадър: bnt.bgВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева: Мицотакис ще обсъди с гръцкия екип от експерти да се възстанови преминаването през поне още един ГКПП

Източник и кадър: bnt.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева сложи през днешния ден в Атина въпроса за по-бързото обновяване работата от страна на Гърция на допустимо максимален брой гранични пунктове на общата ни граница, където все още поради въведените гръцки ограничения против ковид на процедура изцяло работи единствено Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата - Промахон ".

Захариева е на посещаване в Атина във връзка 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически връзки. Тя разиска въпроса за работата на Граничен контролно-пропусквателен пункт на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис.

„ Говорихме и по какъв начин да облекчим придвижването сред двете страни в изискванията на ковид. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да разиска с гръцкия екип от специалисти и да се възвърне прекосяването през най-малко един още Граничен контролно-пропусквателен пункт ", съобщи Екатерина Захариева след диалозите с Мицотакис и Дендиас. Тя акцентира, че не е допустимо единствено един граничен пункт сега да обслужва целия поток от пасажери към Гърция през общата ни граница и това мощно затруднява жителите.

„ Мога да ви уверя, че персонално министър председателят е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, тъй като той разбра, че това е значимо освен за двата народа, само че и за връзките в Европейския съюз. Пандемията ни сложи в много мъчно състояние на доста равнища. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки ", удостовери и гръцкият външен министър Никос Дендиас. „ Искам да ви поздравя какъв брой добре се справяте с ковид. Всички имаме проблеми, само че като цяло страните се оправят доста добре ", сподели още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безвредна дестинация за гръцките туристи и ги предложения да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и тематиката за по-бързото създаване от гръцка страна на граничния пункт „ Рудозем-Ксанти ". Той ще усъвършенства освен трафика, само че и ще способства за икономическото развиване на районите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри разискаха целия набор на двустранните връзки в границите на стратегическото партньорство, в това число строителството на газовия интерконектор, и ги дефинираха като отлични. Договорено бе стопански екипи да работят дружно за привличане на високотехнологични вложения в района, и по-специално в автомобилостроенето.

„ Важен урок, който би трябвало да научим от рецесията с ковид, е какъв брой взаимосвързани сме всички ние и че би трябвало дружно да работим за превъзмогване на последствията. Няма по какъв начин една страна сама да се оправи с последствията от рецесията от ковид в стопанската система ", съобщи Екатерина Захариева.

Гърция е измежду най-важните търговски сътрудници на България. През 2019 година двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 милиарда евро, като бележи 8,3% растеж. Износът ни към Гърция се е нараснал с 6,5% и е в размер на 2 милиарда евро. Вносът се е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 милиарда евро. Салдото е позитивно (461 млн. евро).

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и избавителния проект за излизане от рецесията, като бе изтъкнато смисъла на бързото приготовление на национални стратегии за използването му.

В дневния ред на диалозите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и обстановката в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева и Никос Дендиас потвърдиха общата позиция на поддръжка на европейските желания на 6-те страни от района, тъй като това е от голяма важност за сигурността на целия Европейски Съюз. В същото време по пътя към Европейски Съюз е значимо използването на промените и спазването на правилата на добросъседство.

По мотив ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Екатерина Захариева съобщи българската поддръжка за Гърция и Кипър и удостовери позицията на страната ни, че суверените права на всички страни в Европейски Съюз би трябвало да бъдат спазвани в цялостно сходство с интернационалното право. Тя изрази вяра за деескалация на напрежението сред Турция и Гърция, като прикани противоречивите въпроси да се вземат решение в добросъседски дух и благосклонност, а не посредством едностранни дейности.



Външните министри на България и Гърция показаха надълбоко страдание от смяната на статута на църквата „ Света София " в Истанбул. Според българската страна „ Света София " свидетелства за разговора на другите култури и религии и би трябвало да бъде съхранена като част от международното историческо завещание на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия стадий на рецесията с ковид. Екатерина Захариева удостовери стратегическото партньорство сред двете страни и по време на срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР